Nincs olyan ember, aki ne hallott volna élete során a Bermuda-háromszögről. Misztikus, félelmetes és hátborzongató erővel bír, akár a neve hallatán is. A leginkább elhíresült tulajdonsága, miszerint bármi, ami a vonzásába kerül, eltűnik, vagy megsemmisül. Mi állhat a rejtély hátterében, mivel magyarázzák a tudósok ezt a rémisztő jelenséget?A sajtó évtizedek óta említ olyan eseteket, melyek a Bermuda-háromszöggel kapcsolatosak, számtalan titokzatos eseményt írtak már le, és elemeztek valamilyen elmélet szerint. A legelső eset, mely megrendítette az embereket, a közvéleményt, egy Mary Celeste nevű hajóval volt kapcsolatos. 1872-ben történt, hogy az angol Dea Gratia nevű hajó New Yorkból Gibraltár felé tartott, amikor találkozott egy igen furcsa hajóval. Közelébe érve a kapitány megdöbbenve tapasztalta, hogy a hajó a Mary Celeste, mely akkor már egy hónapja elhagyta New York kikötőjét, majd nyomtalanul eltűnt. A hajó kihalt volt, egy árva lelket sem talált rajta.
Szintén megrendítő eset volt a Cyclops nevű 19000 tonnás szállítóhajó esete, ami az amerikai haditengerészeté volt, ugyanis az induláskor 309 tengerészből egyetlen egy sem került elő. És a két példa csak töredék, a rengeteg hajó és repülőgép eltűnése valóságos rémálommá változtatta sok ember életét. Tehát számtalan hajó süllyedt el úgy, hogy egyetlen túlélője sem maradt. De nemcsak hogy ember sem élte túl ezeket az eseteket, de még árulkodó nyomok sem maradtak, melyek alapján el lehetett volna indulni. Bár olyan előfordult, hogy az összes embernek nyoma veszett, a hajó pedig mindenféle sérülés nélkül előkerült. Sőt, az is megtörtént, hogy a hajó idővel előkerült, még az emberek is rajta voltak, viszont egyikük sem élt, de külsérelmi nyomokat nem találtak rajtuk. Többnyire a hajók és repülőgépek az eltűnés előtti pillanatokban semmilyen jelzést nem tudtak adni, teljesen megszakadt velük a kapcsolat.


De mi lehet a magyarázat?Az köztudott, hogy a tengerek és óceánok alját néhol több tízezer kilométeres szakaszon repedésvölgyek tagolják. Ezek mentén az izzó magma áttörve a kérget az óceán aljára ömölhet, és ekkor érintkezik az óceán vizével. A feltörő láva sokszor hatalmas gáztömegek kíséretében érkezik. A gázok viszont a tengervíz áramlása közben elszakadhatnak attól a helytől, ahol felszínre törtek. Ezek a gázdús víztömegek aztán egyszer csak egy kiszámíthatatlan helyen és időben a felszínre kerülnek. A gázok a folyadéktól elkülönülnek, és intenzív pezsgés kíséretében a légtérbe lépnek. A gázok a víz felszínén, illetve bizonyos magasságig felhalmozódnak, és ott különféle fizikai és kémiai reakciókat produkálnak. Eszerint nem azért süllyed el a hajó, vagy zuhan le a repülőgép, mert a gázmérgezésben meghalt személyzet nem képes irányítani azt, hanem éppen fordítva: a gázömlés miatt süllyed el a hajó, vagy zuhan le a repülő, melynek következtében vízbe fullad a személyzet, vagy éppen gázmérgezésben hal meg.

A hajót irányítók, sajnos, előre nem érzékelhetik a veszélyt, csak akkor tapasztalják a bajt, mikor a hajó már a pezsgő vízben halad, akkor viszont már késő bármit is tenni. A hajó rohamosan süllyedni kezd. S még, ha a tengerbe is ugranak például mentőmellénnyel vagy akár csónakkal, azok is rohamosan süllyedni fognak.
Forrás: www.sulinet.hu